Početna stranica
Hrvatsko društvo sudskih vještaka i procjenitelja član je EuroExperta, Udruge HUM, te organizacije TEGOVA.
Prijava članova HDSVIP-a
EuroExpert
Hrvatsko društvo sudskih vještaka i procjenitelja član je jedine multi-disciplinarne organizacije EuroExpert
Tegova
Hrvatsko društvo sudskih vještaka i procjenitelja član je organizacije TEGoVA

Hrvatsko društvo sudskih vještaka
i procjenitelja

Frane Petrića 5, 10000 Zagreb

Tel: 01 481 1797, Fax: 01 481 3180
Mob: 098 446 223

E-mail:

Odlukom Skupštine od 28.01.2015. promijenjen je naziv Hrvatsko društvo sudskih vještaka (HDSV) u Hrvatsko društvo sudskih vještaka i procjenitelja (HDSVIP).

Novosti

Hrvatsko društvo sudskih vještaka postalo je član EuroExperta

Hrvatsko društvo sudskih vještaka postalo je član EuroExperta

Što je EuroExpert (EE)? To je multi-disciplinarna europska organizacija koja zastupa sudske vještake u EU sa sjedištem. Posebna razlika u odnosu na druge asocijacije sastoji se u tome da njeni članovi nisu individualne osobe već su članice - Komora ili udruga sudskih vještaka iz svake države članice. Član EE u svakoj zemlji je organizacija koja predstavlja značajan dio vještaka u takvoj državi. Svaka članica treba dokazati EE-u da udovoljava odgovarajućim standardima za vještake.

Zbog čega EE postoji? Dva su osnovna razloga. Prvo, budući da je došlo do značajnog povećanja prekograničnog trgovanja, od vještaka se sve više i više zahtijeva da rade internacionalno, a nacionalne organizacije koje uključuju vještake i specijalističke ekspertize zahtijevaju prekograničnu suradnju, zapošljavanje, razmjenu mišljenja i informacija u cilju pomaganja svojih članova. Drugo, EE vjeruje da je samo pitanje vremena kada će Europska Unija tražiti uvođenje reguliranja rada vještaka diljem Zajednice. Filozofija EE je u tome kako je bolje ako postoji samo-regulacija vještaka koji će se pridržavati uobičajenih profesionalnih standarda.

Tko su članovi EE? U ovom trenutku slijedeće zemlje su članice EE:

  • Austrija
  • Češka republika
  • Francuska
  • Njemačka
  • Mađarska
  • Portugal
  • Španjolska
  • Ujedinjeno Kraljevstvo

Ruska federacija i Švicarska su pridružene članice, budući da te zemlje nisu članice EU.

Koje standarde EuroExpert zahtijeva od svojih članova? Najbolji odgovor na ovo pitanje dobiti ćemo pozivom na standarde koje EE očekuje od svojih organizacija-članica, a koje one moraju prihvatiti pri registraciji svojih vlastitih individualnih vještaka-članova. Ukratko, EE očekuje da svaki individualni kandidat za članstvo u organizaciji-članici mora dokazati da:

  • Posjeduje odgovarajuće kvalifikacije, izobrazbu, iskustvo i praktično iskustvo na području rada i opsega njegovog vještačenja, što mora dokazati odgovarajućom dokumentacijom, izvješćima i referencama;
  • Je odboru iskusnih specijalista za odgovarajuće područje vještačenja podnio dokaze o svojoj stručnosti kao vještaka putem pismenih, usmenih i/ili praktičnih metoda

EE ima svoj vlastiti Kodeks postupanja, te zahtijeva od svih svojih članova da ga se pridržavaju. Prihvaćeno je kako u Europi postoje različiti pravni sustavi i različite jurisdikcije od kojih mnoge vještacima što rade u njima nameću dodatne dužnosti i obaveze. Profesionalne institucije također mogu nametati dodatne obaveze svojim članovima. EE očekuje da se poštuju i sve te dodatne obaveze. Kodeks EE-a temelji se na načelima visoke kvalifikacije, osobnog integriteta, nezavisnosti, nepristranosti, objektivnosti i poštivanja povjerljivosti. Puni tekst Kodeksa možete naći na web stranici EuroExperta www.euroexpert.org Dodatno, EE je utvrdio grupu standarda glede vještačkih nalaza, u kojima je naglašeno kako vještački nalazi moraju imati logičnu strukturu, objektivno i provjerljivo opravdanje za iznesena mišljenja i zaključke, čistoću jezika i konzistentnost pristupa. Isto tako, sve detalje o Standardima izvještavanja mogu se naći na web stranici EE-a.

Zašto EE toliko naglašava važnost standarda? Još ne postoji pravna zaštita za korištenje izraza "vještak", ali se predviđa da će EU uvesti neku vrstu regulative o tome kako se taj izraz ubuduće može koristiti. Kada vještaci rade internacionalno, važno je da vještaci mogu pružiti priznato jamstvo o svojim mogućnostima, za sudove i stranke. Postojanje standarda također gradi povjerenje u vještake EE-a diljem svijeta.

Koji je odnos EuroExperta prema EU? Cilj EE-a je da bude mjesto kontakta između vještaka i Europske Komisije, Europskog Parlamenta, Europskog suda i drugih institucija EU. On također traži povezanost sa svim drugim institucijama koje se na Europskoj ili međunarodnoj razini općenito bave radom i postupanjem vještaka.

Koji su kriteriji za organizaciju poput HDSV-a u vezi pristupanja EuroExpertu? Kao što smo već vidjeli, udruga članica mora biti relevantna u svojoj zemlji a njeni članovi moraju posjedovati visoke stručne standarde i praktična iskustva. Društvo mora održavati povjerljivost o svim informacijama koje su pribavljene tijekom svojih aktivnosti u vezi članstva; ono također mora utvrditi postupke razvoja kroz stalnu obuku i stalni stručni razvoj, koji će omogućiti praćenje pridržavanja svih etičkih i tehničkih normi svakog člana; ono mora imati utvrđene politike i postupke za odobravanje, održavanje, obnavljanje, suspenziju i poništenje članstva. Traže se detaljne informacije o organizaciji - podnositeljici zahtjeva za članstvo, uključujući pregled različitih profesija koje takva organizacija predstavlja, broj individualnih članova organizacije - podnositeljice molbe te njihov status, kao i međunarodnim organizacijama kojima takva organizacija - podnositeljica već pripada.

Ostale novosti

Besplatna pravna pomoć

Općinski građanski sud u Zagrebu obavijestio je udruge sudskih vještaka i tumača o primjeni odredaba Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, u dijelu koji se odnosi na angažman sudskih vještaka i sudskih tumača u predmetima gdje se primjenjuje navedeni Zakon. Obavijest sadrži i prava sudskih vještaka i sudskih tumača kod isplate naknade troškova vještačenja i nagrade za obavljeno vještačenje.

opširnije

Rješenje ustavnog suda

Ustavni sud RH odbacio je prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom članka 5. i 22. Pravilnika o stalnim sudskim vještacima.

opširnije
«  1  |  2  »

Dobro došli

na web stranicu Hrvatskog društva sudskih vještaka i procjenitelja - dobrovoljne, nevladine, nestranačke udruge koja djeluje radi unapređenja institucije sudskog vještaka i procjenitelja i njegove uloge u pravosuđu i ostalim institucijama.

EVS standardi 2020 i EBVS standardi 2020
Komunikacijske vještine